Ciasto metrowiec inne niż wszystkie

   Ciasto bardzo podzielne, u nas w domu znane pod nazwą Wąż. Nie jest to zwyczajny metrowiec z kremem budyniowym, lecz różowym kremem z rote grüze. Rote grüze można dostać w sklepach z niemieckimi produktami.


Składniki:


Ciasto:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki letniej przegotowanej wody
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Krem:

  • 2 rote grüze
  • 0,5 litra wody
  • 7 łyżek cukru
  • 200 g margaryn
Dodatkowa polewa czekoladowa

Jajka i cukier zmiksować, następnie dodać olej, wodę, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodać 1 łyżkę kakao. Ciasto kakaowe i białe pieczemy w takich samych, podłużnych foremkach ok 30 minut w 180 stopniach.

Rote grüze z cukrem rozpuszczamy w około 1 szklance wody i wlewamy na gotującą się pozostałą część wody (gotujemy tak samo jak budyń). Margarynę ubijamy na jednolitą masę stopniowo dodając ostudzone rote grüze.

Ciasto kroimy na plastry, układamy w formie na zmianę ciemne i jasne ciasto, przekładając je kremem. Następnie polewamy polewą czekoladową. Gotowe ciasto kroimy na plastry po skosie.




























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz