Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki letniej przegotowanej wody
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Krem:
- 2 rote grüze
- 0,5 litra wody
- 7 łyżek cukru
- 200 g margaryn
Dodatkowa polewa czekoladowa
Jajka i cukier zmiksować, następnie dodać olej, wodę, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodać 1 łyżkę kakao. Ciasto kakaowe i białe pieczemy w takich samych, podłużnych foremkach ok 30 minut w 180 stopniach.
Rote grüze z cukrem rozpuszczamy w około 1 szklance wody i wlewamy na gotującą się pozostałą część wody (gotujemy tak samo jak budyń). Margarynę ubijamy na jednolitą masę stopniowo dodając ostudzone rote grüze.
Ciasto kroimy na plastry, układamy w formie na zmianę ciemne i jasne ciasto, przekładając je kremem. Następnie polewamy polewą czekoladową. Gotowe ciasto kroimy na plastry po skosie.
Ciasto kroimy na plastry, układamy w formie na zmianę ciemne i jasne ciasto, przekładając je kremem. Następnie polewamy polewą czekoladową. Gotowe ciasto kroimy na plastry po skosie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz