1 litr wody
1 łyżeczka kwasu cytrynowego
cukier
cukier waniliowy
ciasto francuskie
jabłka
rodzynki
marmolada
1 budyń waniliowy
250 ml mleka
2. Ciasto francuskie kroimy na paski o szerokości ok 3-4 centymetrów.
3. Na cieście układamy plasterki jabłek tak aby ich część wychodziła poza ciasto. Plasterki powinny lekko na siebie nachodzić. Ciasto posypujemy cukrem oraz cukrem waniliowym.
4. Zakładamy dół ciasta na plasterki jabłka i zawijamy w rulon. Następnie w różyczki wrzucamy kilka rodzynek.
Można zrobić również wersję z marmoladą lub budyniem waniliowym. 1 budyń waniliowy gotujemy w 250 ml mleka i dodajemy 2 łyżki cukru. Różyczki przygotowujemy w ten sam sposób tylko zamiast cukru smarujemy budyniem lub marmoladą.
5. Różyczki pieczemy ok 30 min w temp. 180C. Ja używałam formy na babeczki, dzięki czemu różyczki zachowały ładny kształt.
6. Gotowe różyczki możemy posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz