Przepis na miękkie pierniczki świąteczne

   
Pierniczki na święta to "MUST HAVE". Nie lubię pierników, które są twarde, albo trzeba czekać aż zmiękną, a koniec w końcu i tak są twarde. Dlatego dzisiaj przedstawiam przepis na pyszne pierniki, które od razu są mięciutkie.


Składniki:

  • 500g miodu
  • 250g cukru
  • 250g masła
  • 100g smalcu
  • 1kg mąki
  • 2 żółtka
  • 125g kakao
  • 200g mielonych migdałów
  • 100g mielonych orzechów
  • 125g skórki z cytryny lub pomarańczy
  • 2-3 przyprawy do pierników (jeśli przyprawa jest mocna dajemy mniej)
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 3 dag proszku do pieczenie (2 szt.)


Przygotowanie:

    Miód, cukier, masło, smalec razem rozpuścić, po wystygnięciu dodać resztę produktów i wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na około ½ cm i wycinać pierniczki. Piec 7-8 minut w 175 stopniach.

Uwaga: Pierniki wyjdą twarde, jeśli będą zbyt cienko rozwałkowane i za długo pieczone, dlatego sami musicie wypróbować jaka grubość i czas pieczenia sprawdzi się u Was najlepiej. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz