Pierniczki na święta to "MUST HAVE". Nie lubię pierników, które są twarde, albo trzeba czekać aż zmiękną, a koniec w końcu i tak są twarde. Dlatego dzisiaj przedstawiam przepis na pyszne pierniki, które od razu są mięciutkie.
Składniki:
- 500g miodu
- 250g cukru
- 250g masła
- 100g smalcu
- 1kg mąki
- 2 żółtka
- 125g kakao
- 200g mielonych migdałów
- 100g mielonych orzechów
- 125g skórki z cytryny lub pomarańczy
- 2-3 przyprawy do pierników (jeśli przyprawa jest mocna dajemy mniej)
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 3 dag proszku do pieczenie (2 szt.)
Przygotowanie:
Miód, cukier, masło,
smalec razem rozpuścić, po wystygnięciu dodać resztę produktów i wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na około ½ cm i wycinać pierniczki. Piec 7-8 minut w 175 stopniach.
Uwaga: Pierniki wyjdą twarde, jeśli będą zbyt cienko rozwałkowane i za długo pieczone, dlatego sami musicie wypróbować jaka grubość i czas pieczenia sprawdzi się u Was najlepiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz