Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 kostki margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 paczka przyprawy do pierników
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 1 szklanka mleka
Polewa:
- 1/3 kostki margaryny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
Jajka, margarynę i cukier ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Ciasto pieczemy ok 35 minut w 180 stopniach, na blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypaną mąką.
Żeby zrobić polewę
rozpuszczamy w garnuszku margarynę, następnie dodajemy pozostałe składniki mieszamy, aż nie będzie grudek. Należy uważać, żeby nie podgrzać polewy za mocno, ani jej nie zagotować, ponieważ może się zwarzyć. Upieczony piernik polewamy polewą i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz