Prosty piernik z powidłami śliwkowymi



  Chociaż do świąt jeszcze trochę czasu, udzieliła mi się świąteczna atmosfera i postanowiłam upiec piernik z powidłami śliwkowymi. Wykonanie jest banalnie proste i szybkie, a smakuje obłędnie. Piernik jest mięciutki i puszysty. Ciasto tak szybko zniknęło, że nie zdążyłam zrobić ładnego zdjęcia. Został mi tylko mały kawałek z brzegu.




Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 paczka przyprawy do pierników
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 1 szklanka mleka

Polewa:

  • 1/3 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
Jajka, margarynę i cukier ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Ciasto pieczemy ok 35 minut w 180 stopniach, na blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypaną mąką.

Żeby zrobić polewę 
rozpuszczamy w garnuszku margarynę, następnie dodajemy pozostałe składniki mieszamy, aż nie będzie grudek. Należy uważać, żeby nie podgrzać polewy za mocno, ani jej nie zagotować, ponieważ może się zwarzyć. Upieczony piernik polewamy polewą i gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz